Tamási Lajos Irodalmi Klub

1923. január 1-én és 1992. november 26.-án hunyt el Tamási Lajos költő-újságíró. Az ő általa alapított és később az ő nevét vette fel a csepeli Olvasó Munkás Klub.

A Csepel Vas- és Fémművek munkásotthonában 1960/61-ben kezdett szerveződni Tamási Lajos - a Csepel újság Olvasó Munkás c. irodalmi mellékletének akkori szerkesztője - körül egy kis szellemi kör az érdeklődő, olvasó-írogató munkásokból, újságírókból. A Vasmű XXI. kerületi Rákóczi úti könyvtárában - meglehetősen elhanyagolt környezetben - tartotta rendszeres megbeszéléseit a melléklet szerkesztésében közreműködő gárda; s az érdekeltek minden héten kíváncsi izgalommal lesték, ki/k/nek a műve került be a lapba. Mert „Olvasó Munkás” mellékletben megjelenni óriási dicsőség volt.

A melléklet körül szerveződő viszonylag állandó gárdából aztán megalakult az Olvasó Munkás Klub (továbbiakban: OMK - a Csepel Művek Munkásotthon jóváhagyásával és a SzOT támogatásával). Az alapító tagok közt voltak fiatalabb és idősebb, tapasztalt munkások, s a mintegy 30-35 fős "törzsgárda" - amely több mint három évtizeden át, minden kedden megtisztelte jelenlétével a klubot, amely a hetvenes években már a Csepel Művek újonnan épült, tágas és szép munkásotthonában tartotta foglalkozásait.

Az OMK kibővített vitaestjeire, esetenként a munkásotthon színháztermében rendezett író-olvasó találkozókra gyakorta hívtak meg vendégelőadókat: a szellemi és társadalmi élet kiválóságait, akiknek példájából s szavaiból erőt meríthettek saját útkeresésükhöz. E rendezvények előkészítését, lebonyolítását a klub tagjai szinte személyes ügyüknek érezték.

1983-ban Tamási Lajost nyugdíjazzák. 1989-ben Halász Imre - egyik törzstag - vette át a klub irányítását. Az ő és néhány más törzstag kezdeményezésére Tamási Lajos halála után (1992. nov.) a klub felvette az ő nevét, s minden kedd este egy Tamási-vers elszavalásával kezdték a beszélgetéseket. De a szellemi összefogó - erjesztő - nevelő munka nélküle természetesen már nem lehetett olyan, mint azelőtt; hisz maga a munkásotthon is átalakult, s a Csepel Művek összeomlásával értelmét vesztette az "olvasó munkás" fogalma is. Halász Imre 2003-ban betegsége miatt visszavonult. A régi tagok azonban mégis összefogtak a klub "megmentésére": Szántai Sándor és felesége, Stancsics Erzsébet vállalták, hogy újraélesztik hagyományait; megpróbálják a megváltozott körülmények között s természetesen megváltozott funkcióval újjászervezni a klub feladatkörét. Az ő szervező munkájuk nyomán ismét megélénkült a klubélet: a kéthetente tartott kedd esti összejövetelekre mintegy húszan-harmincan jártak rendszeresen, fiatalok és idősek "régiek" és "újak" vegyesen. A klub kétségtelenül már nem az "olvasó munkások" szellemi műhelye - inkább a közösségi, magasabb szintű társasági élet fóruma; de ma is fontos szerepet tölt be az érdeklődő, művelődni vágyó fiatalok összefogásában. A Tamási Lajos Klub az ezredforduló megváltozott viszonyai között és ma már Lengyel Géza (A Magyar Írószövetség, a Nagy Lajos Kör és Krúdy-kör tagja) vezetésével (2006 óta) is fontos közművelődési fórum maradt, amely a társasági-társadalmi élet igényesebb szórakozási alkalmait kínálja.

Klubvezető: Lengyel Géza Telefon: (06-1) 284-3041

A Magyar Írószövetség, a Nagy Lajos Kör és Krúdy-kör tagja

2006-tól a csepeli Tamási Lajos Irodalmi Klub vezetője. A klubtagok műveiből 2007-től Tűzörzők címmel évkönyvet szerkeszt.

Fontosabb kitüntetések:

  • Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszt (1995)

  • Csepeli Gyermekekért (2002)

  • Csepeli Nívódíj (2008)

  • Németh László-díj (2009)

  • Krúdy Emlékérem (2011)

2020. őszi programterv

Szeptember 8. 16 óra Halász imre emlékest

Szeptember 22. 17 óra Petőcz András a Magyar Írószövetség tagjának (Kossuth-díjas, József Attila-díjas, a Magyar Köztársaság Babérkoszorú-díjas) estje

Október 13. 16 óra Deák János (85 éves) új kötete

Október 27. 16 óra Rentsch Piroska a Magyar Írószövetség tagjának vetítéses előadása az afrikai élményeiről

November 10. 16 óra Hronyeczné Beke Zsuzsa: visszatekintés (első könyve) és Reményi Tibor: Mi marad?

November 24. 16 óra Király Lajos műfordító estje EMARAD!!!

Decemeber 8. 16 óra A 100 éves Munkásotthon - megemlékezés a klubról és Dalnokverseny ELMARAD!!!